INVL Logo

Finansų rinkų apžvalga (2022 m. I ketv.)

Metus akcijų rinkos pradėjo aukšta nata – JAV akcijų S&P 500 indeksas pasiekė absoliutų rekordą, tačiau ketvirčiui įsibėgėjus rinkų nervingumas augo. Siautėjant infliacijai investuotojams nerimą kėlė mažėjančios kiekybinio skatinimo apimtys JAV ir Europoje bei agresyvaus palūkanų normų kėlimo JAV perspektyva (pirmas 0,25 proc. kėlimas jau įvyko kovo mėnesį). Tačiau visa tai nublanko prieš Rusijos karinės invazijos į Ukrainą faktą. Neišprovokuotas jos karas Ukrainoje sukėlė didžiulį pasipiktinimą daugelyje pasaulio šalių ir iššaukė itin griežtą ekonominių sankcijų atsaką. Be gausių ekonominių sankcijų agresorės fiziniams ir juridiniams asmenims bei atskiriems ūkio sektoriams, buvo imtasi Rusijos centrinio banko atsargų užšaldymo, o pagrindiniai komerciniai bankai buvo atkirsti nuo SWIFT sistemos. Geopolitinis šokas ir galinga Vakarų reakcija ekonominėmis sankcijomis paaštrino neapibrėžtumą, o tai lėmė didesnį akcijų rinkų nervingumą, rublio nuvertėjimą, įtaką prekybos srautams bei žaliavų kainų šuolius.

Vis dėlto, rinkos yra ciniškai racionalios. Nors žaliavų kainų šuolių paskatinta siautėja infliacija ir tvyro karo paaštrintas neapibrėžtumas, ilgai netruko, kol rinkos atšoko į prieškarinį lygį. Daugumos pasaulio indeksų pirmojo ketvirčio rezultatai buvo neigiami. Pavyzdžiui, JAV akcijų S&P 500 indeksas pabaigė ketvirtį su 5 proc. neigiama grąža JAV doleriais ir tai jau po stipraus atšokimo nuo dugno, pasiekto po kovą stebėtos didesnės nei 10 proc. techninės korekcijos. Griežtesnės pinigų politikos JAV lūkesčiai taip pat lėmė dolerio stiprėjimą euro atžvilgiu, kuris per ketvirtį siekė apie 3 proc. Nepaisant įvairių ekonominių ir geopolitinių iššūkių visame pasaulyje, rinkos netruko bent iš dalies atsigauti.

Obligacijų rinkose nuo metų pradžios stebėtas stiprus išpardavimas. Jį lėmė išaugę infliacijos lūkesčiai ir vis ryškesni signalai, kad siekiant stabilizuoti padėtį, ECB ir JAV Federalinė rezervų sistema galutinai atsisakys kiekybinio skatinimo ir JAV agresyviai kels palūkanų normas. Taip pat, prasidėjus karui ir tįstant reputacinės rizikos šešėliui galima buvo stebėti kapitalo pasitraukimą iš Centrinės ir Rytų Europos regiono, tačiau mėnesio pabaigoje situacija normalizavosi ir paklausa CRE obligacijoms iš dalies atsistatė. Kalbant apie obligacijų pajamingumus, po pirmųjų mėnesių išpardavimo, 10 metų JAV valstybės obligacijų pajamingumas vėl tampa patrauklus, palyginus su JAV akcijų rinkų dividendų rodikliu.

Investicijos į vertės akcijas mūsų fonduose toliau sudaro didesnę dalį nei atitinkamame lyginamajame indekse, nes tikime, kad šios akcijos yra linkusios geriau pasirodyti infliacinėje aplinkoje. Vertinant grąžą eurais, per ketvirtį vertės akcijos kilo 1 proc., kai tuo tarpu augimo akcijų vertė sumažėjo beveik 7 proc. Taip pat šį ketvirtį didesnę investicijų dalį nukreipėme į Jungtinės Karalystės akcijas. Šios šalies akcijos yra nuvertintos palyginti su kitomis pasaulio akcijomis, be to augančios energijos ir žaliavų kainos teigiamai veikia šios šalies grąžos perspektyvas. Subalansuotuose fonduose besivystančių valstybių obligacijų alokaciją toliau iš dalies dengiame atskiromis investicijomis, kurių trumpesnė finansinė trukmė. Tai apsaugo fondo dalyvių turtą nuo obligacijų nuvertėjimo centriniams bankams sustabdžius skatinimo programas bei pradėjus kelti palūkanų normas.